Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek

Miért a helyit?

Miért is jó, ha vásárlásaink során előnyben részesítjük a helyi termékeket?

A Pannon Helyi Termék Klaszter mottója: „Minőség, hagyomány, maradandó értékek”. E három szó összefoglalja, hogy mik azok a legfőbb okok, amiért érdemes helyi előállítású élelmiszereket, kézműves termékeket vásárolnunk.

Miért jó a helyi termék?

Helyi termékek vásárlásával hozzájárulunk saját környezetünk fenntarthatóságához. Minden helyben elköltött forinttal segítjük a helyi gazdaság talpon maradását, munkahelyeket segítünk megőrizni vagy újak teremtését idézhetjük elő közvetve. A helyben megtermelt profit helyi fejlesztéseket generál. Ha saját környezetünkből szerezzük be a legfontosabb élelmiszereket, egyéb árukat, akkor csökkentjük a termeléssel, illetve a szállítással, csomagolással járó környezetterhelést. Divatos szóval élve, kisebb lesz ökológiai lábnyomunk. A helyi termékek előállítása kis mennyiségben, hagyományos, természet közeli módszerekkel történik, így azok kevésbé terhelik meg a környezetet, a termőföldet.
A gazdasági, környezeti hatásokon túl saját egészségünket is könnyebben megőrizhetjük. Vásároljunk idényjellegű termékeket! A helyben előállított zöldségek, gyümölcsök kevesebb tartósítószert tartalmaznak, tovább érhetnek, hiszen nem kell olyan hosszú szállítási időt kibírniuk, mint tengeren túlról érkező társaiknak. Ezek az élelmiszerek frissebbek, zamatosabbak, finomabbak, illetve sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint az importált termékek. Szervezetünk számára fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő zöldségekhez, gyümölcsökhöz jusson hozzá, hiszen ezeket tudja legnagyobb mértékben hasznosítani. A helyben előállított termékek összetevői könnyebben ellenőrizhetőek, így „tudjuk, mit eszünk”. A tájfajták előnyben részesítésével hozzájárulunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez, illetve a hagyományok továbbéltetéséhez.